Hypnotherapie

Als ik over hypnotherapie vertel, kijken cliënten soms wat verschrikt. Iedereen kent namelijk wel de (toneel)hypnose die op meerdere media te zien zijn. Het beeld wat je hiervan over hypnose krijgt is doorgaans niet zozeer positief, of iets waar je je veilig in voelt. Vanwege deze negatieve associaties wordt er binnen de hypnotherapie dan ook niet gesproken over hypnose, maar over trance. Desalniettemin kan het ook best ‘spannend’ zijn, wat zich daar in de diepte van ons brein, ons onderbewustzijn, allemaal afspeelt. Terwijl ondertussen 95% van ons leven zich juist in dit gebied afspeelt. 

Ons onderbewustzijn

Bijna alles wat je doet, denkt, voelt of zegt, gaat vanzelf. Als je bijvoorbeeld gaat fietsen doe je je been omhoog, stap je op en fiets je weg. Als je soep wilt eten pak je een lepel en geen mes. Je denkt niet na over deze handelingen. Dit betekent dus dat de waarnemingen van deze handelingen ergens in een dieper deel van je brein opgeslagen zit, een deel waar je je dus niet bewust van bent. Onbewust opgeslagen waarnemingen worden regelmatig spontaan bewust gemaakt.  Je kan bijvoorbeeld denken: “Hé, heb ik dat niet eerder gezien, gehoord, geroken, geproefd, gevoeld?” Het bekende ‘Deja Vu’ gevoel. 

Het onderbewustzijn zou je kunnen zien als een enorme geheugenbank waarin gevoelens, gedachten, overtuigingen, patronen, gedragingen en herinneringen opgeslagen liggen, en die dus buiten ons bewustzijn ligt. De capaciteit hiervan is vrijwel onbeperkt en het bewaart permanent alles wat je ooit is overkomen. Wist je dat je tegen de tijd dat je 21 bent, al meer dan honderd keer de volledige Encyclopedia hebt opgeslagen?

Trance

De wetenschap richtte zich sinds de Middeleeuwen op het onderbewustzijn van de mens en ontdekte dat het kon worden ingezet om patiënten door middel van trance onder narcose te brengen. Trance is een bewustzijnstoestand waarbij je enerzijds zeer ontspannen bent, en anderzijds volledig geconcentreerd. Wie in trance is, is minder gevoelig voor prikkels van buitenaf, maar is niet bewusteloos en slaapt ook niet. Je waarneming echter verandert dus. Dagdromen zou je kunnen zien als een trance. Enerzijds ben je er wel, want je rijd bijvoorbeeld in je auto en doet daar wat nodig is om auto te kunnen rijden (onbewust!), om vervolgens met enige verbazing te bemerken dat je opeens 20 km verder bent!  Hypnotherapie is erop gericht om door middel van trance je onderbewustzijn te beïnvloeden. 

Het is immers je onderbewustzijn dat 95% van je gedrag, je emoties en je handelingen bepaalt. Dit is dan ook het gebied waarin je dingen zou kunnen veranderen. Een irrationele angst voor spinnen bijvoorbeeld, is het gevolg van een diepgeworteld foutief denkpatroon in je onderbewustzijn. Dit geldt ook voor de slechte gewoonte om te veel te eten wanneer je een tegenslag hebt gehad, of om je heel somber te gaan voelen telkens wanneer je terugdenkt aan een traumatische gebeurtenis in je leven.

Onder trance kan er via hypnotherapie contact worden gemaakt met je onderbewustzijn, zodat daar gedaan wordt wat nodig is, en er ruimte ontstaat voor verandering. Je zou dit kunnen vergelijken met het herprogrammeren van een computer. Op deze manier leert je onderbewustzijn dat spinnen geen gevaar vormen, dat te veel eten niet nodig is om je beter te voelen en licht, ruimte en lucht aanwezig blijft in plaats van somberheid.

Het resultaat is een verwondering en verbazing omdat je bijvoorbeeld merkt dat het niet meer nodig is om alles obsessief meerdere malen te moeten controleren, je (chronische) lichamelijke klachten verdwenen zijn, en dat, hoewel de situatie niet veranderd is, de angst als zodanig niet meer als zodanig wordt gevoeld en beleefd. 

Dit alles ontstaat doordat de onbewuste waarneming in het onderbewustzijn is aangepast en veranderd. Op deze wijze zijn er enorm veel mogelijkheden voor het verwerken van stress, lichamelijke klachten, psychosomatische klachten, obsessief gedrag, overspannenheid en burn-out trauma verwerking.

Terug naar het begin; als we ons realiseren dat slechts 5% van ons gedrag bewust is, hoe groot en oneindig is dan niet de wereld van het onbewuste!